Zuurkoolstamppot

01-10-2013 10:33

Benodigdheden:

3 ons rundgehakt, 1,5 kilo aardappelen, 2 uien, 6 geplette jeneverbessen, 1 laurierblad, 1 dl witte wijn, 1 dl kippenbouillon, 1 tl tuinkruiden bouillonpoeder (potje Maggi), 1 blikje ananasstukjes, gemalen peper, zout, 1 tl kerriepoeder

 

Bereiding

Bak het gehakt rul met wat peper, kerriepoeder en zout en haal daarna uit de pan en zet apart. Bak vervolgens de ui en voeg de zuurkool toe, bak even 2 minuten mee en voeg dan de witte wijn en kippenbouillon, laurierblad en jeneverbessen toe, doe het deksel op de pan en laat ca. 30 minuten op laag vuur stoven. Kook ondertussen de aardappelen, als ze koken voeg dan 1tl. bouillonpoeder toe. Giet de bouillon van de aardappelen apart in een schaaltje en stamp de aardappelen fijn als ze gaar zijn. Verwijder laurierblad en jenverbessen uit de zuurkool. Het vocht is bijna geheel verdampt van de zuurkool en je kunt de zuurkool samen met het gebakken gehakt toevoegen aan de gestampte aardappelen. Meng op laag vuur goed door met versgemalen peper en voeg eventueel wat van de overgebleven bouillon toe om het wat smeuiger te maken. Als laatste gaan de ananasstukjes erdoor.

 

Ook zonder ananas is deze stamppot heerlijk. Je kunt ook een klontje wajang of Alpro sojaroom gebruiken om de stamppot wat voller van smaak en romiger te maken.