Pasta pesto met kabeljauw in tomatensaus en rivierkreeftjes

08-05-2014 16:05

Het hoofgerecht uit ons 3-gangenmenu onstond wederom door een combinatie van een recept uit "Allerhande" en het "Donald Duck kookboek".

Ingrediënten pasta pesto:

2 bakjes basilicum alleen de blaadjes / 8 el. extra vierge olijfolie / 2 el pijnboompitten / 1 teen knoflook /300 gram verse spaghetti / peper en zout naar smaak / 1 el limoensap

Ingrediënten kabeljauw tomatensaus

2 kabeljauwhaasjes van elk ca. 250 gram / 1 bakje rivierkreeftjes / 1 grote ui / 1 blikje tomatenblokjes / 2 takjes tijm / 1 eetlepel olijfolie / handje gehakte platte peterselie / 1 klein teentje knoflook


Benodigdheden: staafmixer, koekenpan, pastapan, ovenschaal

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden. 
  2. Rooster de pijnboompitten in een koekenpan zonder olie of boter in ca 2 min. goudbruin. Laat helemaal afkoelen op een bord, anders wordt de pesto te olieachtig.
  3. Maal de pijnboompitten en knoflook in de keukenmachine fijn.
  4. Voeg het basilicum, limoensap en de olie toe en maal kort tot pesto. Voeg peper en zout naar smaak toe.
  5. Verhit de olijfolie in een koekenpan en fruit de ui en knoflook in ca. 5 minuten op halfhoog vuur aan.
  6. Voeg de tomatenblokjes en tijm toe en laat 5 minuten pruttelen
  7. Bestrooi ondertussen de kabeljauwhaasjes met peper en zout en besprenkel met wat olijfolie
  8. Haal de tomatensaus van het vuur en doe de helft op de bodem van een ovenschaal en leg hier de kabeljauwhaasjes op en schep de rest van de saus er over.
  9. Dek de ovenschaal af met aluminiumfolie en prik hier een aantal gaatjes in. Schuif de ovenschaal in de oven.
  10. Neem na 15 minuten de schaal uit de oven en voeg de rivierkreeftjes toe en zet terug in de oven voor nog 5 minuten.
  11. Kook nu ook de verse pasta gaar volgens aanwijzing op de verpakking.
  12. Haal de vis uit de oven en giet de pasta af. Schep de pesto door de pasta.
  13. Serveer de pasta op een bord met de vis en saus er boven op en strooi er wat peterselie overheen.