Erwtensoep
Ingredienten:
1 pak spliterwten
2 vleesribben
1 winterpeen in kleine blokjes
1 ui fijngesnipperd
1 prei in fijne ringen
1 selderijknol in kleine blokjes
bosjes selderij fijngehakt
1 kleine aardappel in kleine blokjes
10 a 15 kleine spruiten in vieren
peper en zout
Maggi kruidenbuiltje voor vleesbouillon
2 tl. Maggi groentestrooibouillon (of ander geschikt bouillontablet)
grote soepppan voor ca. 2,5 liter
rookworst (Unox of verse die geschikt is van de slager)
Bereiden
Zet een pan water met peper en zout op en spoel de spliterwten in een vergiet af. Als het water bijna aan de kook is voeg de vleesribben, spliterwten en 2 tl. strooibouillon toe en hang het kruidenbuiltje er in. Schep eventueel schuim van de soep af. Als de spliterwten gaar zijn en uit elkaar vallen (na ca 1 uur) voeg je de groente toe en kook de soep verder gaar op laag vuur in nog eens 1 uur. Roer regelmatig goed door tijdens het koken. Laat de soep afkoelen en zet in de koelkast, de volgende dag is de soep goed ingedikt en klaar om te eten. Voeg dan ook de rookworst toe en breng eventueel nog verder op smaak met peper en zout. Het vlees van de vleesribben kun je fijnsnijden en door de soep roeren of in plakjes snijden op een stukje roggebrood.