Chocolate sponge cake met frambozen-aardbeiencoulis

08-05-2014 16:32

Het dessert van het 3-gangenmenu was een experiment. Dat wonderwel goed gelukt was. Op vakantie zagen we een recept voor een gestoomde chocoladepudding, thuis op zoek gegaan naar iets vergelijkbaars. Dit werd het gebasieerd op een recept dat we vonden op receptenhuis.nl:

Ingredienten:

90 gr melkvrije pure chocolade in stukjes gebroken / 4 el water / 90 gr Wajang of AH Plantenmargarine zachtgeroerd / 4 eieren; dooiers en witten gescheiden / 150 gr suiker / 30 gr zelfrijzend bakmeel gezeefd / merg van 1/2 vanillestokje / zout

Benodigdheden: vetvrije schaal, kom, pan, gesloten bakvorm of puddingvorm, grote ovenschaal, mixer, garde

Bereiding:

Verwarm de oven op 180 gr voor een heteluchtoven

De chocolade in een metalen pan met 4 el water roerend laten smelten. Neem de kom van het vuur, klop de boter door het mengsel, daarna de eierdooiers, de suiker, de gezeefde bloem en de vanille. Houdt het mengsel lauw/warm en voorkom klonteren.

Klop de eiwitten met een snufje zout tot er zachte pieken ontstaan. 

Meng voorzichtig 1/3 van de eiwitten door het chocolademengsel en daarna het restant. Giet het mengsel in een beboterde of met bakpapier beklede vorm van 1 ltr inhoud.

Zet de vorm in de ovenschaal en vul deze met kokend water tot ongeveer hetzelfde niveau als het oppervlak van de pudding. Dek de vorm af met bakpapier en daaroverheen aluminiumfolie en leg daar een groot deksel op, zodat de cake niet boven de vorm kan rijzen. Plaats het geheel in het midden van de oven, bereidingstijd ca. 60 min. Laat het geheel iets afkoelen en keer de taart op een dienschaal zonder de vorm te verwijderen. Koel de taart in de koelkast (uurtje)

Voor de frambozen-aardbeiencoulis neem je 1 bakje frambozen en 10 aardbeien. Verhit 2 eetlepels water, 1 el limoensap, 1 el (gelei)suiker in een steelpan en voeg het fruit toe. Laat 5 minuten gaar koken en zeef dan het mengsel zodat de pitjes achterblijven en je alleen nog een gladde saus over hebt. Serveer dit bij de cake.